nabostrid - nabokonfliktNabostrid eller nabokonflikt – ja uønsket barn har mange navne – kan skyldes stort set næsten alt ligefra høje træer der skygger for aftensolen til larm og høj musik. Billedet illustrerer på humoristisk vis hvorledes en uoverensstemmelse mellem naboer kan forvandles til chikane.

Livet opfattes dog på ingen måde som sjovt såfremt man har fået et naboskab, hvor man bliver chikaneret af naboen. Alt efter chikanens omfang og art er der naturligvis flere forskellige måder at handle på. Man kan eksempelvis vælge at kontakte politiet eller en anden myndighed eksempelvis kommunen. Jeg vil dog altid anbefale, at man forud tager kontakt til naboen selv. Det kan eksempelvis være i form af et brev, hvor man uden at være anklagende gør naboen opmærksom på de forhold, der er generende. I denne sammenhæng er det vigtigt, at du også husker at fortælle hvorfor du oplever en bestemt adfærd eller handling som generende.


Dialog løser nabostrid

Det er afgørende for at få løst en nabostrid, at der opstartes en dialog. En retssag eller andre former for retslig intervention vil ofte kun biddrage til at eskalere konflikten. Har man svært ved at kommunikere sammen med sin nabo, men ønsker begge parter at have et naboskab uden konflikter, så kan konfliktmægling være en mulighed. En konfliktmægler kan som 3. part bidrage til at naboerne igennem en struktureret proces finder løsninger, som begge parter kan leve med fremadrettet.

 løs nabostrid

Undgå eskalering

Det er vigtigt, at man undgår at eskalere konflikten yderligere. I denne sammenhæng må man være opmærksom på, at enhver reaktion på naboens handlinger kan være med til at eskalere konflikten. Det er derfor vigtigt, at man tænker sig godt om inden man vælger sit modtræk. Som modellen illustrerer kan en konflikt ikke eskalere med mindre begge parter bidrager til dette. Husk også at lytte til det din nabo fortæller, og se om du ikke også kan imødekomme nogle af naboens behov og ønsker. Nysgerrighed i forhold til din nabo og omtanke over hvorledes man selv præsenterer sin utilfredshed kan mange gange være nok til helt at undgå at konflikten opstår.

Er alle muligheder for dialog udtømt, så må man overveje andre muligheder eksempelvis retssag eller politianmeldelse. Dette bør dog altid være sidste udvej.

Se også denne artikel hvor jeg udtaler mig om nabokonflikter http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article5303007.ece


0 Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *